Yhteistyö Emma von Brömssenin kanssa

Ilmavia kuoseja, joissa paratiisilinnut koristavat Hemtexin uuden designyhteistyön tuotteita

Emma von Brömssen
kertoo uudesta
kuosistaan Paradis


Paratiisilinnut tarkkailevat meitä juhlallisesti oksiltaan muotoilija Emma von Brömssenin uudessa kuosissa Paradis. Siivet ja pyrstösulat sulautuvat ympäröivään lehvistöön ja lintujen höyhenpeitteen kuviot kertautuvat siellä täällä näkyvissä pienissä kävyissä – yksityiskohtien piiloleikki, joka on tyypillistä tälle suunnittelijalle.


Inspiraatiota Aasiasta

Emma von Brömssen oli äskettäin palannut kotiin Japanin-matkalta, kun hän kehitteli Paradis-kuosin, ensimmäisen yhteistyönsä Hemtexin kanssa. - Se on minulle melko tyypillinen kuosi. Olen hyvin inspiroitunut aasialaisista ja japanilaisista kuvioista. Pidän muodoilla leikkimisestä ja siksi työskentelenkin usein yhdellä värillä. Jälki on siten selkeämpää, sanoo hän.

Emma syventyi kuvioihin ja kehitti soljuvan tyylinsä opintojensa aikana HDK Göteborgissa. Silloin hän alkoi myös häivyttää yksityiskohtia ja sulauttaa elementtejä yhteen, josta on tullutkin hänen tunnusmerkkinsä muotoilijana.

Valmistuttuaan vuonna 2008 on hän tehnyt kuoseja sekä omaan tekstiilikokoelmaansa että yrityksille kuten Eco Wallpaper, House of Rym ja Sandberg. Aiheet hän poimii usein luonnosta, niin kotikaupunkinsa Göteborgin puutarhoista, kuin vaikutteista, joita hän kerää mukaansa matkoillaan maailmalla. Helmikuussa 2016 sisutuslehti ELLE Decoration nimesi hänet Årets stjärnskott i Designsverige eli vuoden ruotsalaiseksi designtähdeksi.

Miten kuosit muodostuvat?

Kankaiden ja tapettien kuosit koostetaan raportiksi, jota toistetaan uudestaan ja uudestaan koko pinnalla. Kuviomuotoilijan haasteena on luoda raportti, kooste alkuperäisestä kuviosta, niin että kuvio soljuu luonnollisesti eikä huomio kiinnity liitoskohtiin. – Tahdon kuosieni olevan koristeellisia kokonaisuuksia. Osioiden ei tule pistää silmään. Toistuvuuden toimivuus on oleellisessa asemassa siinä millainen kuosista tulee, prosessi on hyvin jännittävä, hän sanoo.

Ajatuksena Paradis-kuosissa oli piilottaa linnut lehvistöön sulauttamalla niiden pyrstösulkien muodot ympäröivien lehtien muotoihin. Emma tiesi jo alusta alkaen, että kuosista tulisi ilmava. Sen sijaan hän ei aloittanut kuosin luomista mistään tietystä puusta. Muodot itsessään ovat tärkeitä, ei niinkään se, että aiheet olisivat realistisia.

Uusi kuosi on maalattu siveltimellä ja musteella yhdellä ja samalla värillä. Vaihtelut väreissä Emma tekee muokkaamalla värin määrää siveltimessä. Ennen maalaamisen aloittamista on kuitenkin paljon työtä. – Alussa minulla on jokin ajatus kuviosta ja siitä miten tahdon sen rakentaa. Aloitan tekemälllä luonnoksen raportista ja siitä miten sen tulisi soljua. Sitten piirrän koko kuviokoosteen lyijykynällä oikeassa mittasuhteessa ennen kuin alan maalata siveltimellä, hän kertoo.

Hän skannaa maalatun koosteen ja hienosäätää yksityiskohdat tietokoneella, ottaa pois jotain tai lisää jotain. Mutta hän ei muokkaa pois siveltimenjälkeä. – Tahdon, että maalausjälki näkyy. Jälki saattaa olla hieman epätasaista tai väri saattaa tulla rajojen yli, mutta se elävoittää kuviota. Siitä tulee sellainen kuin siitä tulee. Kuvion ei aina tarvitse olla niin viimeisteltyä, siinä saa mieluusti olla jotain kutkuttavaa.

Osta tuotteita