Näin voimme vähentää meriin päätyvää mikromuovia

Puhuttaessa mikromuovista on helppo nähdä silmissään meressä kelluvia muovipulloja ja muovikasseja. Oletko kuitenkaan tullut ajatelleeksi, että tekokuidut ovat myös yksi osa ongelmaa?

Mikromuovin haasteet
Joka kerta kun pesemme keinokuituisia kankaita, kuten fleeceä tai polyesteriä, päätyy pesuveden mukana ympäristöön myös pieniä muovikuituja. Näitä pieniä, lähes näkymättömiä kuituja, on erityisen vaikea suodattaa pois vedenpuhdistamolla, ja sen vuoksi ne päätyvätkin usein ympäristöjemme vesiin. Siten pienet mikromuovikuidut päätyvät osaksi meriemme mikromuovikuormaa joka vuosi.

Mikromuovi pitää luonnossa ominaisuutensa ja vetää siten puoleensa epäpuhtauksia ja kemikaaleja. Nämä mikromuovikuidut puolestaan päätyvät eri eliöiden ja eläinten ravinnoksi ja siten ravintoketjujen läpi aina illallispöytäämme asti. Matkallaan mikromuovit aiheuttavat meren eläimille ongelmia, kuten ruuansulatushaasteita, tulehduksia, lisääntymisongelmia ja nälkiintymistä.

Meidän osamme ratkaisussa
Yksi yksinkertainen tapa, jolla voit vaikuttaa vesistöihin päätyvän mikromuovin määrään on käyttää kätevää Guppyfriend pesupussia, kun peset keinokuitukankaita. Pesupussin pehmeä sileä pinta auttaa, ettei kuituja kankaasta pesun aikana irtoaisi niin paljon. Sen lisäksi pussi estää irronneiden kuitujen karkaamisen pesuveden sekaan ja sen mukana viemäriverkostoon ja meriin.

Kuinka käytät Guppyfriendpesupussia:
1. Laita pestävät keinokuitukankaat Guppyfriend-pesupussiin.
2. Laita siihen 1-3 tekstiiliä kerralla. Sen tulee maksimissaan olla puolitäysi.
3. Sulje pussi ja pese normaalisti.
4. Ota tuotteet pussista pesun jälkeen. Poista pussiin jääneet mikrokuidut ja laita ne roskiin.

Kuinka voin välttää mikrokuitujen irtoamisen tekstiileistä?
Osta luonnonkuitua olevia tekstiilejä.
Pese keinokuidut maksimissaan 30°C.
Käytä nestemäisiä pesuaineita.
Käytä vain tarvittava määrä pesuainetta.
Älä pese liian usein. Tuuleta mieluummin.
Käytä Guppyfriend-pesupussia.

Tärkeää tietoa Guppyfriend -pesupussia käyttävälle:
Älä huuhtele pesupussia juoksevan veden alla.
Täytä se vain maksimissaan puoliksi täyteen.
Pese värilliset ja valkoiset tekstiilit erikseen.
Älä silitä pussia.
Käytä vain nestemäisiä pesuaineita.
Älä kuivaa pussia auringossa.
Poista karkea lika ja eläinkarvat ennen tuotteen pesua pesupussissa.
Käsin pestävät tekstiilit, käytä pussia pesuveden suodatukseen.

Usein kysyttyjä kysymyksiä Guppyfriend-pesupussista:

Miksi en voi huuhdella Guppyfirend-pesupussia pyykinpesun jälkeen?
Guppyfriend- pesupussi toimii suodattimena, joka suodattaa mikrokuituja pois vedestä niin etteivät ne päädy viemäriin ja lopuksi meriin. Mikäli huuhtelet pussin juoksevan veden alla pääsevät mikrokuidut karkaamaan pussista. Poista pussiin kerääntyneet mikrokuidut käsin ja laita ne roskikseen.

Onko Guppyfriend -pesupussi kertakäyttöinen?
Guppyfriend-pesupussi ei ole kertakäyttöinen tuote vaan se on tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön. Pussi on testattu kestävän ainakin 100 pesukertaa.

Guppyfriend-pesupussi näyttää pesun jälkeen kuluneelta. Heitänkö sen pois?
Pesupussi tulee näyttämään kuluneelta muutaman pesukerran jälkeen, joka johtuu pussin designista. Pussi on muotoiltu niin että se suodattaa eikä päästä mikrokuituja veteen. Kulunut ulkomuoto ei vaikuta pesupussin toimivuuteen.

Voinko pestä Guppyfriend-pesupussin?
Kyllä, pesupussi on muotoiltu niin, että se vähentää kankaiden kulumista ja nukkaantumista verrattuna tekstiilien tavalliseen konepesuun. Pidennä esimerkiksi villatuotteittesi elinikää pesemällä ne Guppyfriend-pesupussissa. Villatekstiili ei tietysti luovuta mikromuovia. Pesupussi kestää vähintään 100 pesua.

Kuinka kauan Guppyfriend-pesupussi pysyy hyvänä?
Guppyfriend-pesupussi on valmistettu nailonista ja kestää siten pitkään. Pussia voi käyttää yhä uudelleen ja uudelleen ja sen on testeissä todettu kestävän yli 100 pesua. Pesupussi toimii jopa yhtä hyvin 100 pesun jälkeen.

Voinko pestä muita vaatteita pesupussilla?
Kyllä, voit myös pestä pesukoneessa useamman Guppyfriend-pesupussin kerralla.

Onko Guppyfriend-pesupussi saatavissa useammassa eri koossa? Tarvitsen suuremman pussin.
Juuri nyt Guppyfriend-pesupussi on saatavissa vain koossa 50x74 cm. Voit käyttää useampaa pesupussia samassa pesussa, mikäli sinulla on enemmän pestävää. Pussin koko on optimoitu useimmiten tarvittavan koon ja mahdollisimman pienen kankaan kulutuksen mukaan.

Lue lisää guppyfriend.com. Katso Guppyfriend-video tästä.

Kierrätys
Guppyfriend-pesupussi on valmistettu nailonista (polyamidia) ja se voidaan siten kierrättää muovina. Muista vain irroittaa siitä vetoketju ennen kierrätystä.