Opas kynttilöiden materiaaleihin ja turvalliseen käyttöön

Hemtexin kynttilävalikoimasta löydät sekä steariini- että parafiinikynttilöitä. Molemmilla materiaaleilla on omat ominaisuutensa, jotka voivat vaikuttaa valintaasi.

Steariinikynttilät

100 % steariinikynttilämme ovat ​​Joutsenmerkittyjä, ja niillä on monia hyviä ominaisuuksia. Kynttilät on valmistettu vain uusiutuvista raaka-aineista, eivätkä ne sisällä soijaa, parafiinia tai palmuöljyä. Steariinikynttilä on hyvä vaihtoehto silloin, kun kynttilän laatu on tärkeää ja, kun haluat valita kynttilälaadun, jonka valmistamisessa on huomioitu sademetsät ja ilmastopäästöjen vähentäminen. Kynttilät valuttavat ja nokeavat minimaalisesti ja ovat siten paras vaihtoehto sisäilman kannalta. 100 % steariinikynttilöillä on myös korkea sulamispiste ja ne kestävät lämpöä ja auringonvaloa paremmin kuin parafiinikynttilät. Siten ne sopivat myös ulkokäyttöön. Kynttilässä on paksu sydän, joka palaa tasaisella ja suurella liekillä.

Parafiinikynttilät

Parafiinikynttilät valmistetaan parafiinivahasta, joka on valmistettu raakaöljyistä. Parafiinikynttilät luovat kauniin valonkajon itse kynttilään, niillä on pitkä palamisaika ja ne valuttavat minimaalisesti oikeissa olosuhteissa. Valikoimastamme löydät aina parafiinikynttilöitä vuodenaikaan sopivissa väreissä! Parafiinivaha on pehmeää materiaalia, joten se kestää joustavuutensa ansiosta paremmin iskuja. Kynttilät voivat kuitenkin sulaa suorassa auringonvalossa, joten niitä ei tule käyttää ulkona.

Vältä turhaa nokeamista

Nokea syntyy aina orgaanisen aineen palaessa. Syitä kynttilän nokeamiseen voi olla monia, mutta kynttilän sammuttaminen on hetki, jolloin sitä syntyy eniten. Suosittelemmekin puristimen tai kynttiläsammuttimen käyttöä noen vähentämiseksi. Joutsenmerkin mukaan puristimen käyttö vähentää hiukkasten määrää 90 %. Parhaan mahdollisen sisäilman saavuttamiseksi suosittelemme myös huoneen tuulettamista kynttilän sammuttamisen jälkeen.

Hyviä ohjeita kynttilöiden käyttöön

1. Älä koskaan jätä kynttilöitä palamaan yksin.

2. Sijoita kynttilät riittävän etäälle helposti syttyvistä materiaaleista.

3. Pidä palavat kynttilät lasten ja kotieläinten ulottumattomissa.

4. Polta kynttilöitä aina vakaalla ja palamattomalla alustalla.

5. Pidä kynttilöiden välissä vähintään 10 cm etäisyys.

6. Älä sijoita kynttilöitä muiden lämmönlähteiden tai vedon lähettyville.

7. Lyhennä kynttilän sydän aina 1 cm mittaan ennen sen sytyttämistä.

8. Käytä aina kynttilänsammutinta noen määrän minimoimiseksi.

10. Älä koskaan siirrä palavaa kynttilää.

11. Sammuta kynttilä, kun sen pohjalla on 1-2 cm steariina/parafiinia jäljellä.

Hyvää tietoa kruunukynttilöistä

Kruunukynttilöitä on saatavana useissa eri muodoissa, ja ne on helppo sammuttaa lyhyenkin paloajan jälkeen. Kruunukynttilät palavat yleensä kauniilla liekillä ja kestät suhteellisen hyvin vetoakin.  Suosittelemme niiden sijoittamista silti vedottomiin paikkoihin, jotta liekki ei pääse lepattamaan ja nokea syntyisi mahdollisimman vähän. On myös erittäin tärkeää, että kynttilä on asetettu jalkaansa suoraan, ja että jalka on sijoitettu tukevalle alustalle. Näin kynttilä ei myöskään pääse valumaan.

Huom! Muista aina leikata sydänlanka ennen käyttöä ja sammuttaa kynttilät ennen kuin ne palavat kynttiläjalkaan asti. Kynttilänjalassa syntyvä lämpö voi johtaa ylisytytykseen ja pahimmassa tapauksessa kynttilänjalka voi haljeta ja aiheuttaa vaaratilanteen.

Hyvä tietää paksuista pöytäynttilöistä

Paksut pöytäkynttilät sopivat hyvin lyhtyihin. Aseta vain yksi kynttilä jokaiseen lyhtyyn, jottei lyhty pääse ylikuumenemaan sisältäpäin. Jos kynttilä kuumenee liian kuumaksi, voi se romahtaa. Kynttilän ja lyhdyn lasin välissä on oltava vähintään 2 cm etäisyys. Pöytäkynttilän tulee palaa vähintään 4-6 tuntia, jotta kynttilän reunat eivät jää korkeiksi. Tämä on erityisen tärkeää ensimmäisellä polttokerralla. Jos kynttilän reuna on liian korkea, tulee se leikata noin 0,5-1 cm korkuiseksi  nestemassan yläpuolelle. Palavan kynttilän korkea reuna voi lisätä lämpöä sydämen ympärillä, jolloin kynttilä voi valuttaa ja kynttilä nokeaa herkemmin. Kynttilän palaessa pidä myös silmällä sydänlankaa, jotta se ei pääse liian pitkäksi tai käpristy kynttilän sisään, jolloin ylikuumeneminen ja kynttilän halkeaminen on mahdollista.

Hyvä tietää lämpökynttilöistä

Kaikkien kynttilöiden, mutta erityisesti lämpökynttilöiden, ympärillä tulee olla riittävästi ilmaa. Lämpökynttilät johtavat paljon lämpöä ja siksi on tärkeää huomioida riittävä ilmanvaihto kynttilälyhdyissä. Lämpökynttilä tulee lähes aina omassa kupissaan, joka on läpinäkyvää muovia tai alumiinia. Läpinäkyvän muovikupin kynttilä tarvitsee enemmän tuuletusta kuin alumiinikupissa oleva kynttilä. Vältä laittamasta läpinäkyviä muovikuppeja sisältäviä lämpökynttilöitä metallista valmistettuihin kynttiläkippoihin, sillä ne johtavat lämpöä helpommin kuin esimerkiksi lasista valmistetut kynttiläkipot. Jos ilmaa on liian vähän kynttilän ympärillä, voi sydän vetäytyä kupin reunaan ja pahimmassa tapauksessa muovikuppi voi sulaa. Varmista, että sydän pysyy kynttilän keskellä palamisen aikana. Jos sytytät kynttilän useita kertoja palamisaika lyhenee ja sydämen sivulle siirtymisen riski kasvaa.