Sisusta makuuhuone

Nukut keskimäärin 27 vuotta elämästäsi, joten makuuhuoneen sisustukseen kannattaa panostaa! Olemme koonneet tänne joitakin vinkkejä, jotka auttavat sinua luomaan makuuhuoneen, jossa kelpaa unelmoida.

Näin sisustat makuuhuoneesi

Luo oikeanlainen tunnelma

Onko mielessäsi hillitty ja tyylikäs sisustus? Vai boheemi ja kodikas? Ennen kuin sisustat makuuhuoneesi, mieti millaista tunnelmaa haluat makuuhuoneeseesi luoda. Nykyään on helppo löytää inspiraatiota netistä sisustussivustoilta ja blogeista. Voit myös kerätä sisustuslehdistä inspiroivimmat kuvat. Asuntoilmoitusten kuviin panostetaan nykyään aivan eri tavalla ja kodit ovat monesti stailattu viimeisimpien trendien mukaisesti. Kerää suosikkisi yhteen ja tee niistä moodboard. Se helpottaa suunnittelua!

Rauhoitu ja nuku hyvin

Makuuhuone on paikka, jossa voi levätä kaikessa rauhassa. Makuuhuone ei niinkään kaipaa huonekaluja, vaan enemmänkin tekstiilejä, jotka rauhoittavat tunnelmaa. Televisio ei välttämättä kuulu makuuhuoneeseen. Eikä myöskään työpöytä, läppäri tai työpaperit. Ne tuovat makuuhuoneeseen turhaa stressiä ja nukahtaminen voi olla vaikeampaa. Sisusta makuuhuoneesta sen sijaan rauhallinen keidas, joka on pyhitetty rentoutumiselle, unelle ja levolle. Lue täältä kahdeksan vinkkiä parempiin uniin.

Makuuhuoneen väritys

Valitse makuuhuoneen värit oikein. Mitkä sävyt sitten sopivat parhaiten makuuhuoneeseen? Kannattaa sisustaa niillä väreillä, jotka saavat sinut rentoutumaan. Vältä vahvoja värejä ja räikeän kuviollisia tapetteja. Sisusta sen sijaan harmonisilla ja pehmeillä sävyillä, jotka tasapainottavat sisustusta. Väriskaalasta löytyy lämpimiä sekä kylmiä sävyjä, ja juuri kylmät sävyt ovat niitä, jotka rauhoittavat.

Lisää sisustukseen ripaus Feng Shuita

Feng Shui on tuhatvuotinen, kiinalainen filosofia, jonka tarkoituksena on luoda harmoniaa ja tasapainoa. Sekä keholle että mielelle. Perusajatuksena on se, että kaikki ympärillämme vaikuttaa meihin. Feng Shuin kautta luodaan hyvä energiavirtaus, joka saa meidät voimaan paremmin. Feng Shui on kokonainen tieteenalansa, mutta tässä sinulle muutamia Feng Shui -vinkkejä, jotka parantavat uniasi:


  • Siirrä sänky niin, että näet oven
  • Vältä raskaita kirjahyllyjä
  • Pehmeät muodot ja rauhalliset värit luovat harmoniaa
  • Petaa sänkyyn luonnonmateriaaleja
  • Verhot tekevät huoneesta kodikkaan ja ne rauhoittavat energiaa
  • Peili sänkyä vastapäätä voi häiritä harmoniaa
  • Pidä huone järjestyksessä. Vältä elektroniikan – kuten television tai puhelimen – tuomista makuuhuoneeseen.

Vaihtelua pussilakanoilla

Haluatko tehdä pieniä muutoksia sisustamatta koko huonetta täysin uudestaan? Siihen voi hyvinkin riittää uudet pussilakanat! Valitse suosikkisi sesongin uutuuksista tai tutut ja turvalliset, jotka ilahduttavat pitkään.

Ihanat koristetyynyt

Petaa sänkyyn ihania tyynyjä. Mielellään erilaisia – yhdistele eri kokoja ja materiaaleja. Vai sopisiko kokonaisuuteen jokin korosteväri? Koristetyynyt on helppo vaihtaa kauden ja mieltymysten mukaan. Tyynyt luovat huoneeseen pehmeää ja kodikasta tunnelmaa, eikä niitä voi koskaan olla liikaa!

Petaa nopeasti päiväpeitolla

Tällä hetkellä sisustuslehdissä näkyy sänkyjä, jotka on pedattu vähän rennommalla otteella. Kaunis huopa löytää paikkansa sängyn jalkopäästä. Huopaa ei tarvitse asetella turhan hienosti – huolettomampi petaus kutsuu nokosille.

Itsetehty sängynpääty

Nopea tapa makuuhuoneen uudistamiseen on tehdä sängynpääty itse. Mene rakennustarvikeliikkeeseen ja pyydä heiltä oikeisiin mittoihin sahattu MDF-levy. Pehmusta se vaahtomuovilla tai paksummalla kankaalla ja päällystä hienolla kankaalla. Kiinnitä kangas huonekalunitojalla. Helppoa ja hieno lisä makuuhuoneen sisustukseen.

Kätevä penkki

Jos sinulla on tilaa, voit laittaa sängynpäätyyn penkin. Siihen on helppo kasata unien ajaksi vaatteet ja koristetyynyt, eivätkä ne päädy lattialle. Penkki auttaa myös aamiaisen tarjoilussa. Joskus on ihana syödä aamiainen kaikessa rauhassa makuuhuoneen puolella.

Oikea valaistus

Valitse makuuhuoneeseesi oikeanlainen valaistus. Mietin ensin, millaista valaistusta makuuhuoneesi kaipaa. Etsitkö täydellistä lukulamppua? Vai haaveiletko uudesta kattovalaisimesta? Jos taas suunnittelet makuuhuoneeseen pehmeämpää tunnelmavalaistusta, kannattaa hankkia useampi eri valaisin, jotka sijoitat eri puolille huonetta. Pohjoisella pallonpuoliskolla joudumme ajoittain elelemään pitkiäkin aikoja ilman riittävää auringonvaloa, joten valaistukseen kannattaa panostaa.

Matolla vai ilman?

Tekstiilit pehmentävät huonetta – kukapa pystyisi vastustamaan tunnelmallista ja kodikasta huonetta. Onhan aika ihana herätä ja tuntea jalkojen alla pehmeä matto. Valitse matto, joka täydentää huoneen kokonaisuuden. Liian pieni matto voi tehdä huoneesta hajanaisen, liian suuri taas saa huoneen tuntumaan pieneltä. Maton voi laittaa osittain sängyn alle, jolloin matto on valmiina ottamaan sinut vastaan noustessasi uuteen päivään.

Kasvit, jotka hengittävät

Kasvit eivät ole ainoastaan ilo silmälle. Ne myös puhdistavat sisäilmaa. Kannattaa siis hankkia muutama kasvi myös makuuhuoneeseen. Kasveissa on mistä valita – toiset ovat parempia kuin toiset. Vihreät kasvit suurilla lehdillä pitävät huoneilman puhtaampana. Esimerkiksi fiikus, anopinkieli, bambupalmu sekä aloe vera tekevät huoneesta raikkaan ja kauniin.