Bokhari – Kauniita tuotteita, joilla on merkitys

Kun ostat käsintehdyn Bokhari-tuotteen, tuet samalla 700 lapsen koulunkäyntiä Pakistanissa ja autat turvallisen ja merkityksellisen työpaikan mahdollistamisen pakistanilaisille naisille ja miehille. Bokharin kautta luodaan työpaikkoja pakistanilaisille naisille ja miehille, jopa puolet työntekijöistä on naisia. Sen lisäksi luodaan koulutusmahdollisuuksia ja lapsille toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Ostamalla Bokhari-tuotteita autat antamaan 700 lapselle LAMS-koulussa valoisamman tulevaisuuden.

Bokhari-tuotteet antavat toivoa tulevaisuuteen

Bokhari valmistaa laadukkaita käsintehtyjä tekstiilituotteita, jotka valmistetaan kierrätetystä materiaalista. Bokhari luo merkityksellistä ja turvallista työtä pakistanilaisille käsityöläisille, niin naisille kuin miehille. Ja mikä tärkeintä, se tuo lapsille koulutusmahdollisuuksia ja toivon paremmasta tulevaisuudesta.

Bokhari-kutomo, joka sijaitsee Sultan Town kylässä, Faisalabadin miljoonakaupungin laitamilla Pakistanissa, aloitti toimintansa vuonna 1989. Sen perusti Yawar Bokhari, joka asui Lillehammerissa. Kylä, jossa asui noin 15 000 asukasta, kamppaili sosiaalisten ja taloudellisten haasteiden keskellä: korkea työttömyys, kielitaidottomuus ja ovensa kauan sitten sulkenut yleinen koulu. Toivoa valoisammasta tulevaisuudesta ei ollut näköpiirissä, ei erityisesti naisille ja lapsille. Tulevien vuosien aikana kylään rakennettiin kutomo, josta muodostui suuri käännekohta koko kylän kehitykselle. Samaan aikaan olivat sosiaaliset ja taloudelliset olosuhteet monille naisille erityisen vaikeat ja lapsilla ei ollut mahdollisuutta käydä koulua. Näistä syistä Bokhari päätti, että keskittyisi erityisesti naisten työllistämiseen sekä heidän lastensa kouluttamiseen. Näin syntyi LAMS-koulu vuonna 1996, joka sijaitsee kutomon vieressä. Ensimmäiset oppilaat aloittivat koulunkäynnin lokakuussa samana vuonna.

Yawar Bokharin kuoltua vuonna 2012, siirtyi toiminta uuden sukupolven johdettavaksi. Tänä päivänä toiminnasta vastaa Bokharin poika Amar. Kutomo on läpikäynyt täydellisen uudistuksen, jotta se voisi täyttää tämän päivän turvallisuus-, tehokkuus- ja laatuvaatimukset. Yhteistyössä suunnittelija Runa Klockin kanssa suunnitellaan uusia ja mielenkiintoisia modernin näköisiä designtuotteita, jotka perustuvat perinteisiin. Tuotannon keskiössä on käyttää kierrätettyjä tekstiilejä, olivatpa kauppamme hyllyiltä löytämäsi tuotteet sitten kudottuja, neulottuja tai käsin virkattuja.

Koulua ylläpidetään ja kehitetään Bokharin kautta saadulla taloudellisella tuella. Sen lisäksi koulu saa tukea LAMS-järjestöltä Norjasta, joka tekee tiivistä yhteistyötä koulun johdon kanssa Pakistanissa varmistaakseen, että koulu toteuttaa arvoja ja visiota, jonka pohjalle se aikoinaan luotiin.

Bokhari työllistää tällä hetkellä lähes 300 naista ja miestä, se on kylän suurin työnantaja ja auttaa kestävän talouden luomisessa paikallisyhteiskuntaan. Useimmilla työntekijöillä on lapsia LAMS-koulussa, joka tänä päivänä tarjoaa esikoulun, peruskoulun ja lukion lähes 700 oppilaalle, joista suurin osa on tyttöjä. Koulu antaa lapsille enemmän kuin vain pelkän koulutuksen. Se antaa mahdollisuuden olla mukana ja vaikuttaa omaan tulevaisuuteen.

Olemme Hemtexillä ylpeitä, että voimme tarjota asiakkaillemme Bokhari-tuotteita kaikissa myymälöissämme ja verkkokaupassamme. Kun ostat Bokhari-tuotteen meiltä, autat niin Bokharilla työskenteleviä paremman elämän pariin kuin samanaikaisesti 700 lasta LAMS-kouluissa saamaan tietotaitoa ja toivoa paremmasta tulevaisuudesta.

 

Muneeran Bibin tarina

Muneeran Bibi on yksi iloisista yli 100 naisesta, joka työskentelee Bokharilla. Hän ompelee ja virkkaa patalappuja ja koreja, joita Hemtexillä myydään.

Muneeran on työskennellyt Bokharilla jo 14 vuoden ajan, jonka ansiosta hänellä on ollut varaa lähettää 4 lastansa kouluun ja mahdollisuus kattaa perheensä kulut. Hänellä on kolme poikaa ja yksi tytär, he kaikki ovat käyneet LAMS-koulua. Kolme poikaa ovat jo päättäneet opintonsa ja tytär käy parhaillaan 8. luokkaa.

Bokharin avulla luodaan merkityksellistä ja turvallista työtä pakistanilaisille käsityöntekijöille, sekä naisille, että miehille. Ja mikä tärkeintä, se tarjoaa lapsille koulutusmahdollisuuksia ja toivoa paremmasta tulevaisuudesta.

 

Meriheinä – kestävä materiaali

Kuten kaikki Bokhari-tuotteet, tuotetaan myös meriheinätuotteet paikan päällä Faisalabadissa Pakistanissa. Meriheinä on yksi maailman nopeinten kasvavista kasveista, ja sen poimiminen on palvelus luonnolle.

Meriheinästä valmistetut tuotteet työllistävät naisia ja miehiä aina sen poiminnasta lähtien kuivaukseen ja lopputuotteen valmistukseen asti.

 

Härkää kiinni sarvista

Pitkään oli epäselvää, löytyykö Faisalabadista meriheinää. Meriheinä on Pakistanissa aika tuntematon materiaali, mutta joku muisti nähneensä meriheinää rannalla lähellä kutomoa. Näin lähetettiin matkaa pieni tutkijajoukko, jotka ottivat kasveista näytteitä, ja totta tosiaan, kyse oli meriheinästä!

Näin tuotanto alkoi, ja tänä päivänä meriheinätuotteet ovat yksi osa Bokharin luonnollisista ja kestävistä tuotteista. Bokharin avulla luodaan merkityksellistä ja turvallista työtä pakistanilaisille käsityöntekijöille, sekä naisille, että miehille. Ja mikä tärkeintä, se tarjoaa lapsille koulutusmahdollisuuksia ja toivoa paremmasta tulevaisuudesta.

 

Meriheinän punonta

Jokainen meriheinästä valmistettu tuote on taitavien naisten käsin kutoma. Työ vie aikaa ja vaatii tarkkuutta. Bokhari-tehtaalla työskentelevillä on pitkä kokemus puuvillan ompelusta ja virkkauksesta, joten kun mahdollisuus meriheinätuotteiden punonnasta tarjoutui, otettiin haaste ilolla vastaan. Punontaa tehdään niin kutomossa kuin kotona, joka antaa naisille mahdollisuuden joustavaan työskentelyyn. Näin työn yhdistäminen kotitöihin on helpompaa.