Standard postipaketti nyt vain 4,95 - paketin toimittaa Posti

One bag, one book

Osta jumppapussi – lahjoitat kirjan

Olemme yhteistyössä Bokhari-kutomon kanssa suunnitelleet kolme suloista jumppapussia koulunalkuun. Jokaisesta myydystä jumppapussista lahjoitamme kirjoja Pakistanin LAMS-koulun lapsille. Kaikki ylimääräinen, mitä jumppapussien myynnistä saadaan, koituu myös koulun hyväksi ja varoilla hankitaan tabletteja ja muuta kirjallisuutta, joka koulussa katsotaan tarpeelliseksi.

LAMS-koulu sijaitsee Pakistanissa Sultan Townin kylässä, aivan miljoonakaupunki Faisalabadin laitamilla. Koulun 12 luokassa on 700 oppilasta, joista useimmat ovat tyttöjä. Useimmilla työntekijöillä, jotka ovat ommelleet ja painaneet jumppapusseja, on myös lapsia LAMS-koulussa, joka sijaitsee aivan tehtaan vieressä.

Bokhari-kutomo aloitti toimintansa vuonna 1989 ja sen perusti Yawar Bokhari, joka asui Lillehammerissa Norjassa. Yawar inspiroitui norjalaisesta räsymatosta vierailtuaan Maihaugen museossa ja sai idean tuottaa räsymattoja muun tuotannon ylijäämämateriaaleista. 15.000 asukkaan Sultan Townin kylä kamppaili sosiaalisten ja taloudellisten haasteiden keskellä: korkea työttömyys, kielitaidottomuus ja ovensa kauan sitten sulkenut yleinen koulu. Toivoa valoisammasta tulevaisuudesta ei ollut näköpiirissä, varsinkaan naisille ja lapsille.

Tulevien vuosien aikana kylään rakennettiin kutomo, josta muodostui suuri käännekohta koko kylän kehitykselle. Samaan aikaan olivat sosiaaliset ja taloudelliset olosuhteet monille naisille erityisen vaikeat ja lapsilla ei ollut mahdollisuutta käydä koulua. Näistä syistä Bokhari päätti, että keskittyisi erityisesti naisten työllistämiseen sekä heidän lastensa kouluttamiseen. Näin syntyi LAMS-koulu vuonna 1996, joka sijaitsee kutomon vieressä. Ensimmäiset oppilaat aloittivat koulunkäynnin lokakuussa samana vuonna. Koulu täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Yawar Bokharin kuoltua vuonna 2012 aloitti hänen poikansa Amar 2014 yhteistyön suunnittelija Runa Klickin kanssa uudistaakseen kutomon ja kehittääkseen uuden mielenkiintoisen valikoiman kestävästi tuotettuja tuotteita.

Yhdessä Hemtexin ja norjalaisen Kidin kanssa suunniteltiin käsintehty mallisto tuotteita, jotka on valmistettu kestävästi tuotetuista materiaaleista. Sosiaaliset, taloudelliset ja ympäristölliset aspektit huomioon ottava kestävä toiminta on kaiken keskiössä osana liiketoimintamallia ja vaikuttaa yrityksessä tehtäväiin päätöksiin ja kehitykseen.

Viimeisten vuosien aikana on 400 työpaikan ja 700 opiskelupaikan lisäksi rakennettu vedenpuhdistamo, joka varmistaa puhtaan vedensaannin kylän 5000 asukkaalle. Kutomo ja koulu ovat myös asentaneet aurinkopaneeleja katoille, joiden kautta saadaan puhdasta, uusiutuvaa energiaa vanhan saastuttavan hiilivoimalan sijaan.