Verhojen valinta

Vinkkejä verhojen valitsemiseen

Verhot voivat saada huoneen tuntumaan lämpimän kotoisalta, valoisalta ja ilmavalta tai eläväisen energiseltä – valintasi mukaan! Tässä muutamia vinkkejä, joilla onnistut luomaan haluamasi vaikutelman.

Stailaamisesta

Valitse runsaasti kangasta, jotta verhot pääsevät oikeuksiinsa. Rypytetyt sivuverhot katosta lattiaan antavat ylellisen runsaan vaikutelman, samoin kuin useampi verhokerros päällekkäin. Selkeämmän struktuurin omaava materiaali, kuten pellava, painava sametti tai ohut, läpikuultava kangas antavat huoneelle luonnetta, joko rauhoittavan neutraaleissa sävyissä tai mehevissä väreissä ja suurilla kuvioilla. Kuosien sekoittelu voi olla vaikuttavaa ja toimii hyvin, mikäli pitäydytään samassa väriskaalassa. Mikään ei ole väärin!

Värien ja kuosien valinta

Kankaaseen itseensä on helppo rakastua, mutta mikäli huoneen edellytykset otetaan huomioon väriä ja kuvioita valittaessa, tulee lopputuloksesta vielä hienompi. Onko huone suuri vai pieni? Minkä värisiä ovat lattia ja seinät? Onko seinätapetissa kuvioita? Miten huone on kalustettu? Hyvä nyrkkisääntö on tavoitella tasapainoa. Suuressa huoneessa, jossa katto on korkealla, saavat lämpimät värit seinät tuntumaan lähemmiltä ja tekevät tunnelmasta kodikkaan. Pienen huoneen saa tuntumaan suuremmalta viileillä ja vaaleilla väreillä. Pystysuorat huonekalut ja raidat kohottavat kattoa korkeammalle. Moniväriset verhot ja seinät antavat energiaa, mutta voivat tuntua stressaavilta. Jos väriä halutaan paljon, kannattaa valita kuvioituja kankaita, joissa toistuvat seinien, tapettien ja huonekalujen värit. Pienikukkaiset verhot pääsevät oikeuksiinsa pienemmissä huoneissa, kun taas suuremmissa huoneissa isommat kuviot toimivat hyvin. Värien tunnelma riippuu siitä mihin ne on yhdistetty. Vastavärit, esimerkiksi sininen ja oranssi, vahvistavat toisiaan, kun taas samantyyliset sävyt pyöristävät toistensa valovoimaisuutta.

Materiaalin valinta

Selkeärakenteinen pellava, joka saa valua boheemisti lattialle? Ylellisen painava ja kiiltävä kangas? Vai ehkä romanttisen kevyttä ja harsomaista? Verhokankaan valinta vaikuttaa paljon huoneen tunnelmaan. Eri materiaaleilla on myös käytännöllisiä eroja, joista on hyötyä eri huoneissa. Tiheät kankaat sulkevat valon ulkopuolelle, kun taas ohuet materiaalit päästävät päivänvalon leviämään huoneeseen. Jos äänenvoimakkuus uhkaa muodostua ongelmaksi, auttavat verhot vaimentamaan meluisan olohuoneen ulkopuolelle tai ulkoa makuuhuoneeseen kantautuvia ääniä. Paksummat kankaat vaimentavat tehokkaammin kuin ohuet.

Valitse ripustustapa

Verhojen ripustustapa vaikuttaa verhojen ja huoneen muodostamaan kokonaisuuteen. Verhotangot vai -kiskot? Verhot, joissa on tyylikäs rypytysnauha, minimalistinen pujotuskanava, kestävät purjerenkaat vai romanttiset sitomisnauhat? Valitse sisustustyylin mukaan. Matalissa huoneissa kattoon kiinnitetyt verhokiskot lisäävät tilantuntua. Kaksoistangot tai kiskot, joissa on useampi ura, joihin voi ripustaa verhot päällekkäin, antavat ylellisen tunnelman ja lisäävät sekä verhojen pimentävää, että ääniä vaimentavaa vaikutusta. Makuuhuoneessa voi paksu pimentävä verho olla käytännöllinen ohuemman verhon takana. Vedä molemmat eteen yöksi ja ohuempi verho näkösuojaksi tarpeen mukaan päivällä. Keittiötason tai kirjoituspöydän takana olevassa ikkunassa voi rullaverho olla hyvä vaihtoehto, koska suora auringonvalo voi aiheuttaa hankalia heijastuksia. Hyvä vinkki vaihtelunhaluiselle on valita erilaisilla kankailla vuoritettuja verhoja – mielialan kääntyessä on helppo käntää verhokin