Forgotten Patterns by Hemtex

100-vuotias kuvioaarre

Hemtexin suunnittelija
Boel Svensson kertoo
Forgotten Patterns -mallistosta


Meille tarjoutui mahdollisuus ostaa 100-vuotias käsinmaalattu kuosi ranskalaisesta mattotehtaasta. Siihen kuuluvat kuviot olivat uskomattoman kauniita, ja me suunnittelijat vaikutuimme niistä suuresti. Siitä, miten kuvioperinteet maailman eri kolkista ovat pinnalla vielä tänäkin päivänä ja voivat saada uuden elämän vaikkapa toisella puolen maailmaa. Ja siitä se ajatus sitten lähti: annoimme näiden kuvioiden (jotka olivat myös omalta osaltaan saaneet vaikutteita itämaisista matoista ja ranskalaisista ryijyistä) inspiroida itseämme, ja oikeilla tekniikoilla ja uudenlaisella värityksellä saimme kuvioista sellaiset, jotka sopivat hyvin nykypäivään.


Miten kuvioita on modernisoitu sopimaan nykypäivän asiakkaalle?

Markkinoilla on myynnissä monia erilaisia upeita ”aitoja ja oikeita mattoja”, joista halusimme tehdä oman tulkintamme värejä ja kuvioita myöten. Ajatuksenamme oli, että nimenomaan kirjavat ja toisiinsa sopivat värit olisivat tätä mallistoa yhdistävä tekijä, koska erilaisia kuvioita on siinä niin runsaasti.

Mallistossa on tosiaan runsaasti eri kuviota. Ovatko ne yhdistettävissä toistensa kanssa?

Perusvalikoimassamme on olemassa yksivärisiä vaihtoehtoja, jotka sopivat hyvin yhteen malliston kuvioiden kanssa. Voi laittaa sohvalle vaikkapa vain yhden malliston kuviollisista koristetyynyistä muuten yksivärisen sisustuksen keskelle. Toki rohkeimmat voivat yhdistellä malliston kuvioita keskenään, sillä niiden värit on suunniteltu sointumaan yhteen.

Mikä sinua inspiroi alkuperäiskuosissa?

Pienet detaljit, ehdottomasti! Olen erityisen ihastunut pieniin yksityiskohtiin, joita ensin tuskin edes huomaa, mutta jotka selkiytyvät, kun niitä tutkii lähemmin. Yhtäkkiä voikin huomata löytäneensä oikean aarteen! Toki materiaalit ja esitystekniikatkin inspiroivat uuden kuvion suunnittelussa ja vaikuttavat siihen, miten muodot koetaan ja ymmärretään.

Kerro malliston merkittävään kelim-mattoon liittyvä tarina.

Yhdessä kuvioista oli yksinkertainen geometrinen muoto, jota jäin ihailemaan. Juuri se on saanut inspiraationsa afkaanilaisesta vanhanajan kelim-matosta. Yksinkertaistin kuviota vielä vähän, suurensin sitä, ja leikittelin eri väreillä. Tuloksena on matto, jossa on painettu kuvio ja kulutetunnäköinen pinta. Saman kuvion ääriviivoja on käytetty myös mallistoon kuuluvassa jakardikudotussa tyynyssä ja graafisessa huovassa. Se on myös toisessa tyynyssä, joka on kudottu käsin, mutta värisävyt ovat siinä vieläkin rohkeammat.