Designyhteistyö Hemtex + House of Rym Designer Tove Berggren

Tove Berggren
kertoo uusista kuoseistaan
Reeds & Fields


Kynnetty pelto aaltoilevine urineen. Tiheän ruovikon ympärillä väreilevä vedenpinta. Muotoilija Tove Berggren on ammentanut kotikaupunkinsa Kööpenhaminan ympäristöstä inspiraatiota kuoseihinsa Fields ja Reeds: ne ovat graafisesti tyyliteltyjä ja herkästi siveltimellä ja tussilla toteutettuja.


Taiteilija ja tekstiilimuotoilija

Tove Berggren on koulutettu taiteilija ja tekstiilimuotoilija. Viime vuosina Tove on suunnitellut kuoseja muotiyrityksille Tanskassa, Ruotsissa ja Iso-Britanniassa ja syyskuussa 2016 oli hänen oman kokoelmansa ensiesittely. Yhteistyöhönsä Hemtexin kanssa hän on valinnut rauhallisemman mustavalkoisen ilmeen.

– Mielestäni luonnollisuus tulee käsinpiirrettyyn kuvioon vahvemmin. Siitä tulee orgaanisempaa ja se saa oman luonnollisen hermon, hän sanoo. Luonto on aina ollut tärkeä ideoiden lähde Tovelle. Hän kasvoi Smålandissa metsien ja veden äärellä ja vietti paljon aikaa lapsuudessa tekemällä tutkimusmatkoja. Vanhempana hänellä oli tapana tehdä pitkiä kävelyjä metsässä vieraillessaan isoäitinsä luona.

– Luulen, että suurimmalla osalla meistä on tarve lähestyä luontoa, siksi viime vuosina on tullut niin paljon luonnon inspiroimia kuoseja. Ja jos asiaa miettii ihan kuvioiden kannalta, niin onhan siellä loputtomasti ammennettavaa. Kuvioita kaikkialla.

Taideakatemia ja taideryhmä

Tove on piirtänyt ja maalannut niin kauan kuin hän muistaa. Jo nelivuotiaana hän päätti tulla taiteilijaksi. Hänen isoisänsä oli maalari ja teki muun muassa marmorointeja. Vielä tänä päivänäkin hän käyttää toisinaan isoisänsä pensseleitä. Hän on opiskellut eri taidekouluissa ja hankkinut tutkinnon taidealalta Trondheimin Taideakatemiassa ja jopa tekstiilimuotoilusta Tukholman Konstfackissa.

– Sekä taide että muoti ovat työllistäneet minua aina. Ennen kaikkea tärkeää on ollut saada luoda. Minulle muoti on ollut väline, kuten taidekin, enkä koe niin, että olisin lopettanut taiteen parissa vain koska ilmaisen itseäni muotialalla tai sisustussuunnittelijana, hän sanoo. Viime vuosina Tove on työskennellyt tanskalaisten muotiyritysten kuten Henrik Vibskovin kanssa, sekä ruotsalaisen House of Dagmarin ja isobritannialaisen Hussein Chalayan kanssa. Syyskuussa 2016 Kööpenhaminan muotiviikoilla oli hänen oman kokoelmansa ensiesittely nimellä Berggren Studio.

– Kun työskentelee suunnittelun parissa, tekee usein työtä myös ryhmissä. Sitä saatoin todella ikävöidä seistessäni yksi ateljeessani. Riippumatta siitä tuleeko valmis tulos jonkun päälle vai seinälle, pyrin saamaan kaikkeen tekemääni mukaan tunnetta. Kuviot peilaavat sisintäni, sanoo hän.Fields och Reeds - Harmoniset kuosit

Omassa muotikokoelmassaan här rakentaa mielenkiintoisen kuviomaailman, joka pohjautuu vahvasti pohjoisen luonnon muotoihin ja väreihin. Sisustusprojektiin hän on valinnut rauhallisemman mustavalkoisen ilmeen. Hemtexille suunnittelemiaan kuoseja Fields ja Reeds hän kehitteli tekemällä parikymmentä erilaista vaihtoehtoa yhden päivän aikana. Niiden joukosta hän valitsi suosikkinsa ja työsti niitä kuoseiksi tietokoneella. Tavoitteena oli hänen mukaansa luoda harmoniset kuosit, joissa kuitenkin on joku katseenkiinnittävä elementti. Täydellisyys syntyy hänen mielestään epätaydellisyydestä.

– Eräs taideopettajani sanoi, että hän pitää tussipiirroksista, koska ne tulevat suoraan sydämestä kädenjäljeksi. Sitä ei voi muokata. Ja juuri siitä minäkin pidän.