Vinkkejä uniongelmiin

Miten univaikeuksia voi välttää?

Tahdomme kaikki tuntea itsemme levänneiksi, koska silloin voimme paremmin. Monet kärsivät kuitenkin uniongelmista. Vaikeuksia saattaa olla nukahtamisessa, tai ongelmana on heräileminen keskellä yötä tai hyvin varhain aamulla. Uni on terveydelle yhtä tärkeää kuin liikunta tai ravinto. Siksi on tärkeää tarkkailla untaan. Miten unenlaatuunsa voi vaikuttaa?

1. Nuku suunnitelmallisesti

Koeta mennä nukkumaan ja herätä samoihin aikoihin joka päivä. Pysyvät rutiinit ovat hyvästä ja auttavat hyvän unen tavoittelussa. Ota esille seuraavan päivän vaatteet ja muut tarvittavat asiat stressin välttämiseksi. Valmistele myös ihana aamupala, niin nouseminen on helpompaa.

2. Makuuhuoneen tulee houkutella uneen

Makuuhuone kannattaa pyhittää levolle ja rentoutumiselle. Paikka, jossa ei työskennellä. Tee makuuhuoneesta rauhallinen keidas. Mieti värejä, sisustusta ja valaistusta. Hillityt värisävyt, useampi pieni valonlähde ja tietyt kasvit auttavat meitä nukkumaan paremmin. Kun taustavärit ovat neutraalit, voi väripilkkuja hakea värikkäillä tyynyillä ja huovilla. Pidä makuuhuone siistinä, lattialla lojuvat tavarat saattavat häiritä.

3. Pimennä huolellisesti

Pienikin valonkaje voi aiheuttaa sen, että emme nukahda tai nukumme huonosti. Parhaat unet saamme pilkkopimeässä. Helppo ja tehokas tapa pimentää huone on käyttää pimennysverhoja, jotka samalla estävät näkyvyyttä sisään.

4. Sängyn merkitys

Sängyn täytyy tuntua mukavalta, sopia omaan tapaan nukkua ja olla testattu. Jos heräät keskellä yötä, on parasta nousta hetkeksi. Odottele unta ja rentoudu nojatuolissa tai sohvalla pehmeän huovan alla. Sänky on tarkoitus yhdistää uneen, ei valveilla oloon.

5. Tyyny on tärkeä

Nukutko mahallasi, selälläsi vai kyljelläsi? Valitse tyyny makuuasentosi mukaan. Tyynyn pitää olla henkilökohtainen, ihanan tuntuinen ja säilyttää muotonsa pitkään. Vääränlainen tyyny saattaa aiheuttaa niskan virheasennon, joka taas aiheuttaa niska- ja hartia-alueen jännityksiä. Löydä oikea tyyny tyynyoppaamme avulla.

6. Nuku viileässä ja valitse oikea peitto

Makuuhuone ei saa olla liian lämmin. Nukumme paremmin viileässä. Älä pelkää avata ikkunaa raolleen vuodenajasta riippumatta. Peitot on valmistettu erilaisista materiaaleista ja niiden käyttötarkoitukset ovat erilaisia riippuen siitä tuleeko nukkujalle helposti lämmin tai kylmä nukkuessaan. Miellyttävä tunne vuoteessa säilyy myös, jos vuodevaatteet vaihdetaan viikoittain ja huonetta tuuletetaan usein. Valitse oikeanlainen peitto peitto-oppaamme avulla.

7. Tavoittamattomuus

Vältä älypuhelimen, tabletin tai tietokoneen käyttöä vähintään tunnin ajan ennen nukkumaanmenoa. Tutkimukset osoittavat, että näytöiltä vuotava sininen valo vaikeuttaa nukahtamiseen tarvittavaa rauhoittumista.

8. Päivänvalo, liikunta ja rauhoittuminen

Nauti päivänvalosta niin paljon kuin voit ja liiku aina kun ehdit. Vältä kofeiinia ja sokeria iltaisin ja ota itsellesi aikaa rauhoittua ennen nukkumaanmenoa. Lue hyvää kirjaa, ota jalkakylpy tai tee lyhyt iltakävely. Ne lisäävät mahdollisuutta hyvään uneen.